Är det dags för en ny lampa till taket?


Går du i tankarna att köpa dig en ny lampa till taket? Idag finns det ju ganska många varianter av taklampor. För att du ska hitta rätt lampa, så är det ju bra att först utgå från var denna lampa ska hänga. Du hittar för övrigt ett bra utbud av olika sorters lampor hos lamp24.se. När det gäller taklampor, så finns det riktigt stora, som passar bra att ha för att kunna lysa upp ett helt rum med, så väl som det finns mindre varianter, som passar bättre om du vill kunna punktbelysa delar av ditt hem.

Vilket behov ska din lampa uppfylla?

När du ska köpa ny lampa, till taket eller en annan lampa, så är det alltid bra att först veta vad det är för behov som den ska uppfylla. Ska den vara för att skapa en bra allmänbelysning, eller vill du ha den som arbetsbelysning eller stämningsbelysning? Belysning överlag delas nämligen oftast in i dessa tre kategorier.

När man talar om allmänbelysning, då är det lampor som sprider ett jämnt samt ett tillräckligt starkt ljus över ett helt rum. Arbetsbelysning, det handlar om lampor som får dig att se bättre då du arbetar med något. Stämningsbelysning, ja den skapar helt enkelt en mysig stämning.

Vilken typ av taklampa vill du ha?

När det gäller lampor som ska vara i taket, så finns det idag många olika varianter att välja mellan. En vanlig lampa, det är pendel som det heter. En sådan lampa går att reglera längden på, efter de behov som finns.

En annan variant av taklampa, det är plafond. Denna lampa monteras direkt mot taket. Fördelen med plafonder är att de passar in i alla sorters rum samt att de tar inte heller så stor plats.

Kristallkrona är även det en variant av taklampa. Det finns moderna varianter så väl som mer klassiska.

Något som allt fler satsar på för att ha som lampa i taket, det är spotlights. Det är ett flexibelt ljus, som ofta går att justera på ett bra sätt.

Rätt lampa för rätt rum

När du ska välja en lampa till taket, så är det som sagt även bra att veta vilket rum den ska vara i. Det är ju en stor skillnad på en taklampa som passar i vardagsrummet mot en som passar i köket till exempel. Dock ska det sägas att du bör ha en taklampa i köket, vardagsrummet, hallen, sovrummet och badrummet. Men då välja en som passar!

Det du kan göra då du ska välja lampa för taket, det är att se till helheten. Fundera på vad det är för känsla du vill uppnå. Ska det vara en stram och modern känsla, eller ska det vara en ombonad, varm och mysig känsla?

Se även till att utöver taklampa att även ha flera andra lampor i dina rum. Man brukar rekommendera att ett normalstor rum ska ha mellan fem till sju lampor eller ljuskällor samt att de även bör placeras på olika sätt.